Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

schizofreen of romanticus

  • Katrien

    Schizofreen of romanticus (interessant en boeiend artikel vind ik)

    Er zijn veel overeenkomsten tussen een verliefdheid en een psychose. Bij beide toestanden krijg je meer energie en ben je actiever. Ook wordt je vaak overspoeld door hevige emoties en 's avonds kun je de slaap moeilijk vatten.

    Natuurlijk zijn de symptomen van een psychose ernstiger dan van een verliefdheid. Een verliefdheid wordt als normaal beschouwd en een psychose als een ziekelijke toestand. Bij een verliefdheid wordt de werkelijkheid vertekend door je innerlijk, de spreekwoordelijke ‘roze bril’. Je ervaart de werkelijkheid vanuit een ander perspectief dan de mensen om je heen (mensen uit je omgeving snappen niet wat die ene persoon zo speciaal maakt voor jou, zij zien die persoon anders dan jijzelf). Bij een psychose kun je geen onderscheid meer maken tussen de innerlijke en uiterlijke werkelijkheid. Je ervaart de werkelijkheid op een wijze die anderen niet als zodanig ervaren. Zo heb je bij een verliefdheid je verstand een beetje verloren (je bent niet echt objectief en reëel), bij een psychose verlies je je verstand en het contact met de realiteit helemaal.

    Ook biologisch gezien zijn er overeenkomsten. Bij een verliefdheid is er meer dopamine actief in de hersenen, bij een psychose is er te veel dopamine-activiteit in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter. Dat is een chemische stof die vrijkomt bij de prikkeloverdracht tussen de hersencellen. Neurotransmitters zijn samen met hormonen verantwoordelijk voor reacties in het menselijk lichaam, simpel gezegd. Die reacties kunnen een gevoel, een gedachte of een bepaald soort gedrag veroorzaken. Anti-psychotica verminderen de activiteit van dopamine in de hersenen. Gebleken is dat deze werking de psychotische symptomen verminderd. Een vaak gevoelde bijwerking van anti-psychotica is datje er minder snel verliefd door wordt. Net als andere gevoelens die ook in intensiteit afnemen.

    Ook interessant voor dit betoog is de werking van bepaalde amfetaminen die ook wel eens ‘lovedrugs’ worden genoemd (XTC). Deze drugs stimuleren het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Het gebruik van deze drugs maken dat je alles veel intenser beleeft en dat je overspoeld wordt met verliefde gevoelens. Je wordt er ook actiever van. Bij overmatig gebruik of bij mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen deze drugs een psychose veroorzaken.

    Uit dit alles valt te concluderen dat een psychose dus een soort pathologische verliefdheid is. Psychotische mensen leven te intens, te hartstochtelijk. Daarom worden mensen met een psychotische stoornis vaak gewaarschuwd voor verliefdheden. Het gevaar voor deze mensen is dat ze psychotisch raken als ze verliefd worden.

    Bron: www.Anoiksis.nl/artikelen

  • Brian

    Nog even en ook dit ongemak (verliefdheid) is te verhelpen met een juiste dosis medicijnen. Zo kan ik me voorstellen dat bepaalde mensen erg veel last kunnen hebben van oncontroleerbare verliefdheden wat voor de buitenwereld zeer onplezierig kan zijn om plotseling mee geconfronteerd te worden.

  • Marc Mercuur

    Verliefdheid is ook een soort van het op de grens van normaal en gek leven. Misschien is echt leven altijd wel op die grens leven. Verliefd zijn is ook een soort verliefd zijn op het verliefd zijn, daarom is het “lijdend voorwerp” ook vaak minder onder de indruk van de “onuitputtelijke liefde” die iemand voelt dan degene die aan de verliefdheid lijdt. Ik denk dat als je echt in staat bent de mens achter de man of vrouw te “zien” op wie je verliefd bent, het “ziekelijke” afneemt maar wie “ziet” zo goed en wie is zo “zichtbaar”. De verwarring die ontstaat is onderdeel van wat we verliefdheid noemen. Degene die verliefd is geeft bijvoorbeeld vaak een betekenis aan zijn of haar gevoelens voor de ander die niet echt reeel is. Er zit dus zeker iets ziekelijks in verliefdheid volgens mij tenminste. Enkele half beantwoordde verliefdheden achter elkaar waren bij mij de trigger naar een psychose maar aan de andere kant zat in die verliefdheid achteraf gezien ook al iets ziekelijks. Waar de grens tussen normaal en niet normaal ligt is dus niet precies te trekken, gelukig maar.