Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

opname ivm schizofrenie

  • harry

    Hoi,forrumleden,ik heb een vraag.

    Mijn broer heeft al een paar jaar last van

    schizofrenie.

    Hij denkt dat ie wordt beschuldigd van alles en

    nog wat en iedereen zit in het complot.

    Ik ga er vanuit dat dit verhaal voor sommige

    van jullie bekend in de oren klinkt.

    Misschien niet precies hetzelfde ,maar anders

    een variant hier op.

    Oké ,nu is een paar dagen geleden mijn broer

    van huis opgehaald,en momenteel zit hij in het

    Mc van het Dijkzicht ziekenhuis.

    Hij wist niet ,eveneens als ik dat dit zou

    gebeuren.

    Echter mijn moeder wist dit wel,waardoor er dus

    een breuk van vertrouwen is ontstaan tussen mij

    en mijn moeder.

    Dit laatste is in mijn ogen van zeer groot

    belang,want wat ik dus wil weten is het

    volgende:

    1:wat moet die persoon gedaan hebben om

    überhaupt opgenomen te kunnen worden?

    2:hoe lang kunnen ze zo'n iemand daar houden ?

    Ik bedoel,zover ik weet is mijn broer geen

    bedreiging voor de maatschappij,of voor zich

    zelf.Dat ie dat wel kan worden of dat ie dat

    misschien al was,daar kan en wil ik op dit

    moment niet over oordelen.

    Ik had alleen al een vakantie geboekt voor hem

    en mij naar Suriname ,omdat ie dan sinds 27

    jaar z'n vader weer eens zou ontmoeten.

    Dit leek mij wel een goed idee.

    Maar nu zit ik dus met een ticket in mijn maag

    ,en moet ik dus straks zijn vader vertellen dat

    zijn jongste zoon in het “gekkenhuis”zit.

    Sorry dat ik zo doordraaf ,maar omdat men mij

    niet alles verteld weet ik dus niet meer wat te

    doen !?

    Dus als iemand mij misschien kan vertellen

    hoelang zo'n opname kan duren,of als iemand

    zoiets dergelijks uit ervaring heeft

    meegemaakt,dan hoor ik daar graag de details

    van.

    Nogmaals ,ik begrijp dondersgoed dat dit een

    heel complex onderwerp is hoor.

    Dus ik verwacht echt niet het ultieme antwoord.

    Maar op dit moment voel ik me een beetje een

    melaatse.En dat voelt niet echt prettig kan ik

    je vertellen.Dus alle uitleg ,tips ,en

    ervaringen,zijn welkom.

    Alvast bedankt voor jullie medewerking ,en

    mocht ik op mijn manier wijzer worden van de

    situatie dan zal ik die ook zeker met jullie

    delen.

    To zover,groetjes Harry.

  • annabel

    Hoi Harry

    Ik heb zelf geen ervaring met mensen in mijn omgeving die schizofreen zijn. Wel weet ik wat van deze ziekte af omdat ik op school hier het een en ander over gehad heb. Er zijn een aantal manieren waarop iemand opgenomen kan worden. Dit zijn twee belangrijke. Ik denk dat een van de twee van toepassing is, want als ik het zo lees is je broer niet vrijwillig opgenomen. Dit heb ik gevonden in literatuur:

    Inbewaringstelling (IBS)

    Soms is het gevaar dat een patiënt door zijn stoornis veroorzaakt zo onmiddellijk dreigend dat dadelijk moet worden ingegrepen: er is dan geen tijd om een machtigingsprocedure af te wachten. In een dergelijk geval biedt de inbewaringstelling uitkomst. Voor de inbewaringstelling geldt het criterium, zij dat het een ernstig vermoeden van een stoornis moet worden vastgesteld. Er bestaat in de spoedsituatie immers geen gelegenheid tot uitgebreid psychiatrisch onderzoek. De inbewaringstelling geschiedt op last van de burgemeester; ook hier geldt dat de burgemeester een geneeskundige verklaring nodig heeft. Een psychiater, bij voorkeur een niet-behandelend psychiater of, als dat mogelijk is, een andere in Nederland bevoegde arts die de patiënt niet in behandeling heeft, dient de verklaring op te stellen. Degene die de verklaring afgeeft, pleegt zo mogelijk overleg met de behandelend psychiater of de huisarts. De burgemeester zorgt ervoor dat de patiënt wordt bijgestaan door een raadsman (advocaat) vanaf het tijdstip dat de last is afgegeven. Als binnen 24 uur niet tot opname is overgegaan, kan de burgemeester na overleg met de inspecteur voor de gezondheidszorg een ziekenhuis bevelen de betrokkene op te nemen. De burgemeester zendt de beschikking tot inbewaringstelling en de geneeskundige verklaring aan de officier van justitie, die bij de enkelvoudige kamer van de rechtbank een vordering tot voortzetting van de inbewaringstelling instelt. De rechter dient de persoon, wiens plaatsing is gevorderd, te horen. Hij beslist zo snel mogelijk, doch binnen drie dagen, in hoogste aanleg over de voortzetting van de inbewaringstelling. Deze voortzetting van de inbewaringstelling kan ten hoogste drie weken duren. Wordt tegen het einde van die termijn een voorlopige machtiging aangevraagd, dan mag de geneesheer-directeur de patiënt niet ontslaan gedurende drie weken na de dag waarop de voortzetting van de inbewaringstelling eindigde.

    Rechtelijke machtiging (r.m.)

    Een rechtelijke machtiging (r.m.) wordt door de rechter verleend wanneer daartoe een vordering is ingediend door de Officier van Justitie. Deze kan dat doen op verzoek van de huwelijkspartner of de familie (in welk geval hij verplicht is de r.m. te vorderen), maar hij kan ook zelfstandig vorderen, dus zonder verzoek van de familie. Het is dus volstrekt niet nodig dat de familie met het verzoeken van een r.m. wordt belast! De Officier kan zeer wel tot vordering overgaan op verzoek van het Riagg. Bij verlenging van een r.m. kan de directeur, of ook de familie, de Officier van Justitie verzoeken de verlenging te vorderen. In de praktijk gebeurt meestal het eerste. Voor de r.m. is een geneeskundige verklaring nodig waaruit de noodzaak van de opname blijkt. Die verklaring dient te worden geschreven door een psychiater die de betrokkene kort tevoren heeft onderzocht, maar die niet bij diens behandeling betrokken is. Betreft het iemand die reeds in een APZ verblijft, dan kan de geneesheer-directeur deze verklaring schijven.

    De wet spreekt van een ‘voorlopige’ machtiging. Deze is ten hoogste zes maanden geldig, daarna kan ze zo nodig voor telkens 1 jaar worden verlengd. Als de opname vijf jaar ononderbroken heeft geduurd, is verlenging voor telkens 2 jaar mogelijk. Als de noodzaak tot (dwang) opname niet langer aanwezig is, dient de r.m. te worden beëindigd. Beëindiging van de r.m. mag alleen gebeuren wanneer de behandelend psychiater van mening is dat er geen gevaar meer bestaat. De patiënt kan om ontslag uit het ziekenhuis verzoeken, in eerste instantie bij de directie. Bij weigering kan hij de rechter om een beslissing vragen. Bij verzoek om een r.m. moet de rechter de betrokkene ‘horen’, dat wil zeggen: spreken, tenzij deze dat weigert. De patiënt krijgt voor deze procedure een advocaat toegewezen. Dit gesprek is in feite een rechtszitting. Een r.m. wordt afgegeven als de betrokkene ten gevolge van een geestesziekte een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, dan wel de openbare orde op een onaanvaardbare manier ontregelt. Dit gevaar moet bovendien niet op een andere manier kunnen worden afgewend. Uit dit laatste blijkt wel dat de wet de onvrijwillige psychiatrische opnamen als een ‘ultimum refugium’ beschouwt. Het behoeft geen betoog dat de belangen van de betrokken persoon hierdoor wel eens in de knel kan komen.

    Het verschil tussen een IBS en een RM. Een IBS is voor noodsituaties, de procedure verloopt iets anders. Een IBS is ook voor maximaal 3 weken, een RM voor langer. Het gevaarscriterium bij de RM is wat soepeler dan bij de IBS. Deze criteria zijn 1 of meerdere van het volgende rijtje: maatschappelijke teloorgang, zelfverwaarlozing, gevaar zichzelf (ernstig) letsel toe te brengen, gevaar anderen (ernstig) letsel toe te brengen, gevaar agressie tegen zichzelf uit te lokken, gevaar voor de psychische toestand van de omgeving en gevaar voor ernstige vernieling van goederen.

    Ik hoop dat ik je hier wat duidelijkheid mee gegeven heb. Je zou op internet vast nog meer informatie kunnen vinden over IBS en RM.

    Groeten, Annabel

  • Angela

    Ik denk dat één ding belangrijk is: communiceren!

    Daarmee wil ik zeggen dat je duidelijk naar elkaar toe bent. Dat je er met je moeder over praat en dat je erbij betrokken wordt.

    Dat je het moeilijk vindt dat je tegen zijn vader moet zeggen dat hij in het“gekkenhuis”zit, begrijp ik. Hiervoor is informatie over het ziektebeeld erg belanrijk. Er is nog te weinig bekend onder de mensen waardoor er angst en onbegrip heerst. Door een goede informatiebron is dit vaak te veranderen.

    Informatie kun je op internet vinden, in boeken, of vraag een gesprek aan met verpleeging of behandelaar.

    Hoe lang een opname kan duren?Tja dat is niet te zeggen. Dat verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die er een aantal weken verblijven, anderen jaren. Dan blijf je meestal niet op een opname afdeling. Wanneer je stabieler bent kun je door naar een andere afdeling. Er zijn zoveel mogelijkheden.

    Probeer een gesprek met je moeder te hebben en probeer duidelijk te maken hoe belangrijk het voor je is om op de hoogte gehouden te worden en erbij betrokken te worden. Dit is iets moeilijks voor het gehele gezin en soms wordt er niet gedaan wat je gehoopt had.Probeer er wel voor elkaar te zijn!

    Ik wil je veel succes wensen!

  • harry

    Annabel ,hartelijk dank voor je reaktie.Waardeer ik enorm.

    Beetje laat,maar dan toch xxx/annabel schreef:

    >

    > Hoi Harry

    >

    > Ik heb zelf geen ervaring met mensen in mijn omgeving die

    > schizofreen zijn. Wel weet ik wat van deze ziekte af omdat ik

    > op school hier het een en ander over gehad heb. Er zijn een

    > aantal manieren waarop iemand opgenomen kan worden. Dit zijn

    > twee belangrijke. Ik denk dat een van de twee van toepassing

    > is, want als ik het zo lees is je broer niet vrijwillig

    > opgenomen. Dit heb ik gevonden in literatuur:

    >

    > Inbewaringstelling (IBS)

    > Soms is het gevaar dat een patiënt door zijn stoornis

    > veroorzaakt zo onmiddellijk dreigend dat dadelijk moet worden

    > ingegrepen: er is dan geen tijd om een machtigingsprocedure

    > af te wachten. In een dergelijk geval biedt de

    > inbewaringstelling uitkomst. Voor de inbewaringstelling geldt

    > het criterium, zij dat het een ernstig vermoeden van een

    > stoornis moet worden vastgesteld. Er bestaat in de

    > spoedsituatie immers geen gelegenheid tot uitgebreid

    > psychiatrisch onderzoek. De inbewaringstelling geschiedt op

    > last van de burgemeester; ook hier geldt dat de burgemeester

    > een geneeskundige verklaring nodig heeft. Een psychiater, bij

    > voorkeur een niet-behandelend psychiater of, als dat mogelijk

    > is, een andere in Nederland bevoegde arts die de patiënt niet

    > in behandeling heeft, dient de verklaring op te stellen.

    > Degene die de verklaring afgeeft, pleegt zo mogelijk overleg

    > met de behandelend psychiater of de huisarts. De burgemeester

    > zorgt ervoor dat de patiënt wordt bijgestaan door een

    > raadsman (advocaat) vanaf het tijdstip dat de last is

    > afgegeven. Als binnen 24 uur niet tot opname is overgegaan,

    > kan de burgemeester na overleg met de inspecteur voor de

    > gezondheidszorg een ziekenhuis bevelen de betrokkene op te

    > nemen. De burgemeester zendt de beschikking tot

    > inbewaringstelling en de geneeskundige verklaring aan de

    > officier van justitie, die bij de enkelvoudige kamer van de

    > rechtbank een vordering tot voortzetting van de

    > inbewaringstelling instelt. De rechter dient de persoon,

    > wiens plaatsing is gevorderd, te horen. Hij beslist zo snel

    > mogelijk, doch binnen drie dagen, in hoogste aanleg over de

    > voortzetting van de inbewaringstelling. Deze voortzetting van

    > de inbewaringstelling kan ten hoogste drie weken duren. Wordt

    > tegen het einde van die termijn een voorlopige machtiging

    > aangevraagd, dan mag de geneesheer-directeur de patiënt niet

    > ontslaan gedurende drie weken na de dag waarop de

    > voortzetting van de inbewaringstelling eindigde.

    >

    > Rechtelijke machtiging (r.m.)

    > Een rechtelijke machtiging (r.m.) wordt door de rechter

    > verleend wanneer daartoe een vordering is ingediend door de

    > Officier van Justitie. Deze kan dat doen op verzoek van de

    > huwelijkspartner of de familie (in welk geval hij verplicht

    > is de r.m. te vorderen), maar hij kan ook zelfstandig

    > vorderen, dus zonder verzoek van de familie. Het is dus

    > volstrekt niet nodig dat de familie met het verzoeken van een

    > r.m. wordt belast! De Officier kan zeer wel tot vordering

    > overgaan op verzoek van het Riagg. Bij verlenging van een

    > r.m. kan de directeur, of ook de familie, de Officier van

    > Justitie verzoeken de verlenging te vorderen. In de praktijk

    > gebeurt meestal het eerste. Voor de r.m. is een geneeskundige

    > verklaring nodig waaruit de noodzaak van de opname blijkt.

    > Die verklaring dient te worden geschreven door een psychiater

    > die de betrokkene kort tevoren heeft onderzocht, maar die

    > niet bij diens behandeling betrokken is. Betreft het iemand

    > die reeds in een APZ verblijft, dan kan de

    > geneesheer-directeur deze verklaring schijven.

    > De wet spreekt van een ‘voorlopige’ machtiging. Deze is ten

    > hoogste zes maanden geldig, daarna kan ze zo nodig voor

    > telkens 1 jaar worden verlengd. Als de opname vijf jaar

    > ononderbroken heeft geduurd, is verlenging voor telkens 2

    > jaar mogelijk. Als de noodzaak tot (dwang) opname niet langer

    > aanwezig is, dient de r.m. te worden beëindigd. Beëindiging

    > van de r.m. mag alleen gebeuren wanneer de behandelend

    > psychiater van mening is dat er geen gevaar meer bestaat. De

    > patiënt kan om ontslag uit het ziekenhuis verzoeken, in

    > eerste instantie bij de directie. Bij weigering kan hij de

    > rechter om een beslissing vragen. Bij verzoek om een r.m.

    > moet de rechter de betrokkene ‘horen’, dat wil zeggen:

    > spreken, tenzij deze dat weigert. De patiënt krijgt voor deze

    > procedure een advocaat toegewezen. Dit gesprek is in feite

    > een rechtszitting. Een r.m. wordt afgegeven als de betrokkene

    > ten gevolge van een geestesziekte een gevaar is voor zichzelf

    > of voor zijn omgeving, dan wel de openbare orde op een

    > onaanvaardbare manier ontregelt. Dit gevaar moet bovendien

    > niet op een andere manier kunnen worden afgewend. Uit dit

    > laatste blijkt wel dat de wet de onvrijwillige psychiatrische

    > opnamen als een ‘ultimum refugium’ beschouwt. Het behoeft

    > geen betoog dat de belangen van de betrokken persoon hierdoor

    > wel eens in de knel kan komen.

    >

    > Het verschil tussen een IBS en een RM. Een IBS is voor

    > noodsituaties, de procedure verloopt iets anders. Een IBS is

    > ook voor maximaal 3 weken, een RM voor langer. Het

    > gevaarscriterium bij de RM is wat soepeler dan bij de IBS.

    > Deze criteria zijn 1 of meerdere van het volgende rijtje:

    > maatschappelijke teloorgang, zelfverwaarlozing, gevaar

    > zichzelf (ernstig) letsel toe te brengen, gevaar anderen

    > (ernstig) letsel toe te brengen, gevaar agressie tegen

    > zichzelf uit te lokken, gevaar voor de psychische toestand

    > van de omgeving en gevaar voor ernstige vernieling van

    > goederen.

    >

    > Ik hoop dat ik je hier wat duidelijkheid mee gegeven heb. Je

    > zou op internet vast nog meer informatie kunnen vinden over

    > IBS en RM.

    >

    > Groeten, Annabel

  • harry

    Angela, ,jij ook hartelijk bedankt voor je reaktie. Echt top . xxx