Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Schizofrenie wel perfecte benaming

  • Tnegilletni

    Bleuler doopte Kraeplins dementia praecox om tot ‘schizofrenie‘, dat letterlijk een gespleten geest betekent. Een deel van de geest zou zich hebben afgesplitst van het geheel en een andere persoonlijkheid hebben. ‘Het is een concept dat het prima doet in de klinische praktijk, en ook erg nuttig is, maar wetenschappelijk is het nog steeds niet onderbouwd. Bleuler was ook veel met spiritisme bezig, en dacht ook dat het afgespleten deel van de geest met de occulte wereld in contact zou kunnen staan. Zoals het onbewuste, het oudste ´oer‘ stukje van de hersenen dit deel zou eerlijke en ongecontroleerde uitingen naar het bewustzijn trekken, die door de hedendaagse tijdgeest en sociale structuren daarbinnen zijn onderdrukt.

    Schizofrenie is een laatste poging om menselijker te worden in een onnatuurlijke en kunstmatige omgeving.

    Reacties welkom

  • Maria

    Schizofrenie zou een andere benaming krijgen, die de lading zou dekken van de neurologische problemen, echter schizofrenie is een mysterieuzere ziekte die ´werkt´ op de sociale omgeving, het is een fasinerende manier van uiting geven aan problemen door middel van symbolische en metaforische zaken, de naam schizofrenie dekt de lading veel beter in zijn kern, de essentie, de onderliggende oorzaak en niet zijn symptomen.

  • Maria

    Dat het lijkt alsof je een gespleten persoon hebt klopt wel, de een is immers het ego het gespiegelde zelf van de buitenwereld de andere persoon is een uiting van het onbewuste de innerlijke ´stem´ die extraverter is. De introverte schizofreen is volledig normaal in zijn denken hij gebruikt ook ´de nieuwere hersenlagen´ ipv de oer oude binnenste hersen lagen.

    fascinerend en nieuw dit..